Home News

Серветки для декупажу - як вибрати і де купити, як використовувати красивий матеріал, майстер-клас з фото та відео

11.12.2018

З усього різноманіття декоративного творчості популярною була і залишається техніка декупажу. Рукоділля ґрунтується на використанні тришарових паперових серветок для декупажу, на які нанесений цікавий малюнок, яскрава картинка. В результаті навіть самий звичайний побутовий предмет стає справжнім шедевром дизайнерської думки. Як це зробити, читайте в статті далі.

Що таке декупаж

Техніка декупажу з успіхом замінює художній розпис. Декорування відбувається шляхом наклеювання малюнка на поверхню предметів побуту. Для цього використовуються спеціальні декупажні або паперові серветки, на які нанесений цікавий принт. Декупаж серветками передбачає використання дерев’яних предметів, добре робити на стару меблі. Часто декупируются свічки, скляні пляшки, керамічний посуд, серветниці, підставки для ручок і багато іншого.

Як робити декупаж з серветок

Декупаж – це своєрідна аплікація. Все, що для цього потрібно – це бажання зробити красивий декор і трохи посидючості. Послідовність виконання роботи проста. Для цього потрібні:

Серветки, спеціальна декупажний папір або картинки, надруковані на тоненькій папері. Предмет декорування. Працювати можна на будь-яких поверхнях. Ножиці. Використовуються звичайні, але краще – з закругленими кінцями. Клей ПВА. У продажу є спеціальні клейові склади. Лак матовий або глянцевий. Пензлик щоб приклеїти картинку і розгладжувати складочки.

Техніка обклеивания

Способів наклеювання серветок багато. Об’єднує їх всіх одне правило: наклеюється тільки один шар, верхній. Він акуратно, найтоншим шаром, відділяється від серветочки. Робити це потрібно обережно. Якщо приклеїти більше двох шарів, то висока ймовірність залишити непроклеенное місце, яке після висихання буде сильно виділятися ці місця будуть виглядати білястими.

Поширена техніка декупажу з серветок – файлова. На файл обличчям вниз кладеться малюнок. Все рясно змочується водою. Зайву рідину злити. Файл із зображенням накладається на оклеиваемую поверхню. Все вирівнюється відразу. Після зняття плівки зробити це неможливо без повторення процесу з самого початку. Промащується клеєм від середини, не пропускаються вільні місця.

Для нанесення серветок використовується клей-олівець і праска. Спосіб підходить тільки для плоских поверхонь. Спочатку основу потрібно змастити клеєм і дати йому висохнути. На предмет кладеться підготовлена серветка розміром 33х33, на неї – папір для випічки. Всі проглаживается праскою. Далі поверхню ще раз змащується клеєм. Мінус в тому, що все робиться дуже акуратно, тому що праска може залишити складки на папері.

Для приклеювання різних салфеточных мотивів опуклим або увігнутий предмет використовується техніка віялової пензлика. Називатися спосіб може по-різному, але принцип один: підготовлений малюнок кладеться на предмет. Колір фону при цьому не має значення. У центр наливається вода і м’яким пензликом розтягується по сторонам. Плюс в тому, що все легко викладається на нерівну поверхню. Мінус – всі складочки доведеться розгладжувати руками, а це дуже копітка праця.

Як наклеїти серветку без складок

Для того щоб підсумкова робота виглядала ефектно, радувала око, слід дуже акуратно розгладжувати складочки на мокрому папері. Декупажні серветки, які наносяться на об’ємну поверхню спеціальним клеєм, обов’язково будуть з вытачками-складочками. Однак їх теж потрібно вміти акуратно вирізати і зробити непомітними. Ось кілька способів:

Використання з пульверизатора водою. Перед приклеюванням серветка попередньо сбрызгивается водою. Робиться це прямо на декорируемом предметі. Папір повинна підсохнути і придбати форму поверхні. Це вбереже від розривів. Приклеюємо малюнок на основу будь-яким зручним способом, але не більше підійде техніка віялової пензлика. Для наклеювання на скло, основу потрібно попередньо змастити клеєм. Це не дасть папері зісковзувати. Якщо є поглиблення, то в них акуратними стусанами вбивається мокра серветка. Пензлик слід постійно змочувати в клей, щоб не рвати папір. Все покривається декількома шарами лаку. Металеву поверхню потрібно обробити некрупною наждачкою для кращого зчеплення. Кріпиться всі з використанням клею ПВА і плоскою пензлика. Періодично її краю слід піднімати для видалення повітря. Якщо після висихання все ж утворилися складочки, їх потрібно злегка обробити самої дрібної, нульовий, наждачним папером. Важливо тут не перетерти, так як пошкодиться малюнок і все доведеться починати заново. На це може піти вся пачка паперу.

Де купити серветки для декупажу

Придбати матеріал для творчості сьогодні можна не лише в спеціалізованому магазині. Завжди є можливість купити серветки для декупажу в інтернет-магазині. При цьому замовити можна як поштучний товар, як і купити велику кількість. Любителі пройтися по магазинах можуть не лише подивитися товар на власні очі, але і зробити індивідуальне замовлення. Друк малюнка здійснюється на тонкій спеціальному папері.

Як вибрати серветки для декупажу

Популярним матеріалом для декупажу залишаються серветки, основна відмінність яких від звичайних – наявність цікавого, яскравого і незабутнього малюнка. У продажу також існують спеціальні зразки у кілька шарів. Важливо, щоб верхній шар, на якому нанесено зображення, був максимально тонким. Від цього залежить ілюзія мальованої картинки. Ось кілька порад щодо їх вибору:

Купуючи серветки по кілька штук або з малюнком, схожим за стилем, з однаковим фоном, можна зробити комплект. Тришарові набори бажано вибирати з великим малюнком. Ними добре декорувати вази, квіткові горщики, маленькі стільчики. Із звичайних тришарових серветок виходять цікаві скриньки і полички для рушників у ванну. Одношарові серветки застосовуються при декоруванні плоских предметів. Для декупирования скла, пластику, металу використовують рисові зразки.

Відео

Відгуки

Тетяна, 26 років

Вирішила творчо поекспериментувати. Сама не дуже дружу з мистецтвом. Були старі баночки на кухню для сипучих предметів. Купила набір і вирішила їх небагато декорувати. Вийшло. Правда, над першою баночкою довелося довго працювати. Використовувала метод віялової пензлика. Зробила фото. Друзям сподобалося.

Ганна, 37 років

Якось гуляла і зайшла в магазин по рукоділлю. Чого там тільки немає! Природно, захотілося «творити». Малювати сама не вмію, але дуже подобаються розписні речі. Продавець підказала, що добре б почати з декупажу. Порадила серветки, вибрала спеціальний клей. Вдома почала з обклеювання обробної дошки. Робила за допомогою файлика і води.

Ірина, 29 років

Мені дуже подобаються предмети, прикрашені декупажем. Постійно використовую цю техніку. Зробила набори у ванну кімнату, в дитячу. Причому в дитячу кімнату робила разом з дітьми: і їм сподобалося, і від комп’ютера відвернула. Починала з простих форм, а зараз навіть роблю на замовлення. Папір купую будь-яку, головне, щоб була з незвичайним малюнком.